Як поєднувати кольори в інтер’єрі мансардного поверху? Поради фахівців

Навіть невелику, темну мансарду можна перетворити на світле і затишне помешкання. Однак потрібно знати, як пофарбувати мансарду, щоб покращити її простір та зробити приміщення світлішим. Розповідаємо про найкращі кольори стін для мансардної кімнати та підказуємо, як їх комбінувати та як фарбувати скоси.

Зміст:

  • Які кольори бажано використовувати в інтер’єрі мансардного поверху, щоб створити гармонійну атмосферу?
  • Що потрібно враховувати, комбінуючи різні кольори в інтер’єрі мансарди?
  • Як поєднувати кольори в інтер’єрі мансарди?
  • Які популярні комбінації кольорів для використання у мансарді?
  • Як підібрати кольори для мансарди залежно від специфіки приміщення. 
  • Варто використовувати один колір чи, можливо, різні відтінки одного й того ж кольору на підлозі та стінах мансарди?
  • Які додаткові декоративні елементи можна використати, щоб вони гармоніювали з обраними кольорами у мансарді?

Які кольори бажано використовувати в інтер'єрі мансардного поверху, щоб створити гармонійну атмосферу?

Мансарду непросто облаштувати, і це стосується передусім колірної гами. Проблема в тому, що мансардні вікна дають набагато менше світла, ніж звичайні. Вони не спроможні освітити все приміщення, а крім того, світло зустрічає різні перешкоди – балки, колони тощо. Тому, фарбуючи скошені стіни, важливо вибрати фарбу, яка візуально зробить приміщення більшим і світлішим.

Найкращий вибір для мансардних стін – світлі барви. Це не обов’язково чисто-білий колір. Досить взяти відтінки гами off-white, як-от кремовий, ванільний, вершковий, алебастровий, екрю, колір старого мережива. Ще один хороший варіант кольорової палітри для мансардного приміщення – дуже світлі пастелі: блідо-рожеві, бежеві, сірі.

Пам’ятайте, що мансарда – це зазвичай невелике за площею приміщення, яке ще більше зменшується за рахунок похилих стін. Тому будь-який колір тут дуже помітний і, крім того, кожен вибраний відтінок здається темнішим, ніж він є насправді. Якщо використовувати світлі тони, то мансарда здаватиметься більшою і темнішою. Якщо темні – ви перетворите простір під скосами на похмуре і темне місце.

У композиції використано фарбу MAGNAT CERAMIC 7

Що потрібно враховувати, комбінуючи різні кольори у мансарді?

Як пофарбувати мансардну кімнату, комбінуючи різні кольори? Так само, як і при виборі колірної гами для інших приміщень, враховуйте основні правила поєднання кольорів, пов’язані із колірним колом.

Колірне коло – це графічне відображення кольорів, що гармоніюють, і кольорів, що контрастують один з одним. Кольори, які лежать один навпроти одного на колірному колі, називають контрастними або доповнюючими кольорами. Це, наприклад, червоний і зелений, синій і помаранчевий. Мозок людини сприймає такі зв’язки, як контрастні, яскраві, стимулюючі.

Кольори, розташовані на колірному колі поруч один з одним – це гармонійні кольори. Дивлячись на них, відчуваєш спокій, умиротворення і гармонію. Прикладом такого поєднання є зелений і синій.

На колірному колі також показані різні відтінки одного кольору, скажімо, зеленого – від світлого, пастельного до темного, пляшкового. Якщо ви поєднаєте різні відтінки того самого кольору, то теж отримаєте ефект спокою і гармонії.

На колірному колі відсутні білий, чорний та сірий. Це нейтральні кольори, тобто вони підходять до будь-якого кольору, з яким поєднуються.

Як поєднувати кольори у мансарді?

Оптимальний варіант для скосів – ясні і холодні кольори, які освітлюють та створюють враження відстані, а отже, оптично збільшують простір. Можна взяти білий та один зі світлих кольорів, а також поєднати два-три кольори, розташовані поруч один з одним на колірному колі. Тоді ви отримаєте ефект спокійного, гармонійного інтер’єру. Ще один варіант – комбінація двох відтінків одного кольору.

У мансарді краще уникати поєднання двох контрастних кольорів. Візьміть один колір як базовий, а інші введіть до інтер’єру у вигляді доповнень. Якщо вам до вподоби, зокрема, червноні стіни, пофарбуйте так одну стіну, а інші залиште в білому кольорі. Аналогічно і з модним нині кольором стін індиго.

У композиції використано фарбу MAGNAT CERAMIC 7

Які популярні комбінації кольорів для використання у мансарді?

  • Білий як базовий і бежевий як додатковий колір. Бежева вітальня у мансарді – варіант для любителів природи та затишних інтер’єрів.
  • Білий і світло-сірий, ідеальний дует для інтер’єрів у стилі сучасна класика. Використовуйте його там, де хочете створити сучасну, трохи прохолодну атмосферу.
  • Білий і різні відтінки світло-зеленої гами, як-от оливковий, шавлієвий, селадоновий. Бездоганне поєднання для мансардних кімнат у стилі бохо.
  • Світло-сірий та різноманітні пастелі. Який колір підходить до сірих стін? Наша пропозиція – блідо-бірюзовий, м’ятний або пастельний рожевий.

Як підібрати кольори для мансарди залежно від специфіки приміщення.

Як фарбувати скоси, щоб приміщення здавалося більшим? Дізнайтеся про дизайнерські хитрощі:

  • У невеликій мансарді фарбуйте стіни і скоси у білий колір. Використовуйте також світлі меблі та аксесуари. Кімната здаватиметься яснішою, просторішою і чистішою.
  • Темнішим кольором фарбуйте тільки вертикальні стіни, у жодному разі не похилі. Скоси завжди повинні залишатися світлими, оскільки темні пригнічують і оптично зменшують приміщення.
  • Якщо хочете виділити зони, пофарбуйте одну зі стін (вертикальну) у темніший колір. Вона притягуватиме погляд до себе. Підлога повинна бути світлого, нейтрального кольору, так само, як і меблі.
  • Для кімнати зі скосами вибирайте холодні барви, завдяки яким приміщення здаватиметься просторішим. Хороший варіант – світло-блакитні, світло-зелені відтінки, гірший – помаранчеві або червоні.

У композиції використано фарбу MAGNAT CERAMIC 7

Варто використовувати один колір чи, можливо, різні відтінки одного й того ж кольору на підлозі та стінах мансарди?

Як фарбувати мансардне приміщення? В один колір чи в декілька різних відтінків? У дуже маленькій кімнаті оптимальним варіантом буде один колір – білий чи один з відтінків білого, дуже світлий бежевий або блідо-сірий. Підберіть до нього дуже світлу, майже білу підлогу, і ви отримаєте чистий та свіжий інтер’єр.

Якщо ваша мансарда трохи більша, можете ризикнути і використати на стінах два різних кольори, пофарбувавши у темніший колір одну вертикальну стіну, а всі інші – у світліший.

Які додаткові декоративні елементи можна використати, щоб вони гармоніювали з обраними кольорами у мансарді?

Мансарда має бути світлою, але це не означає, що вона повинна здаватися холодною та стерильною. Її інтер’єр варто «зігріти» за допомогою барвистих доповнень. Це можуть бути штори в одному з модних відтінків, пухнастий килимок, декоративні подушки з малюнком, кольорова графіка на стінах. Чудовий вигляд матимуть також шпалери на одній зі стін (вертикальній), але вибирайте світлі візерунки, які додають глибини, зокрема об’ємні.

Мансарду облаштувати складніше, ніж інші кімнати в будинку. Складність полягає у скосах, малій кількості світла і невеликому розмірі мансардного приміщення. Правильний вибір кольорів з палітри MAGNAT CERAMIC 7 допоможе вам перетворити темну мансарду на ясний, сповнений гармонії простір.

Схожі статті

Який колір стін підібрати під коричневі меблі у кухні – ідеї та варіанти

Кольори землі, тобто бежеві, світло- і темно-коричневі, сьогодні на піку популярності! Ще кілька років тому модними були білі, а також сірі кухні. Однак зараз у тренді кольорові кухонні фасади, особливо у барвах, що асоціюються з природою та вписуються до модних інтер’єрів у стилі сканді, бохо, вінтаж або mid-century modern. На додачу до зеленого і відтінків синьої гами зустрічаються і темні меблі. То який же колір стін буде найкращим рішенням для кухні з коричневими меблями? Відповідь на це запитання ви знайдете у нашій статті. Також ми покажемо варіанти дизайну з кухонними шафками світло- і темно-коричневого кольору.

Детальніше

Інтер’єр у кольорах землі – ідеї та варіанти

Бежеві і кремові, коричневі, зелені і сірі у повній палітрі відтінків, а на додачу вибілені сині та жовті – це кольори, притаманні природі, які зазвичай називають кольорами землі. Користуючись цим простим ключем, ви легко створите гармонійні колірні поєднання, які впишуться до будь-якого стилю. Барви землі підкреслять мінімалізм скандинавських інтер’єрів та лофтів, увиразнять елегантність класичних композицій та створять ідилічну, теплу атмосферу в рустикальних і вінтажних помешканнях.

Детальніше

Три варіанти затишних спалень Східного характеру у відтінку куркуми

Ваша спальня заслуговує на особливу увагу, адже це кімната з особливим завданням. Вона повинна бути затишною, щоб прийняти вас у свої обійми наприкінці дня, і продуманою, щоб ви насолоджувалися своїм перебуванням тут, а пізніше – спокійним глибоким сном. Пропонуємо вам три ідеї для спальні Східного характеру у відтінку куркуми.

Детальніше

Фісташковий колір стін – для яких інтер’єрів підходить фісташковий колір і з чим його поєднувати

Фісташковий колір – чудовий вибір для помешкань. Він м’який, світлий, спокійний. Фісташковий відтінок стін красиво комбінується з деревиною, білим кольором та іншими відтінками зеленої гами. Що варто знати про інтер’єри пофарбовані у фісташковий колір? З чим поєднувати стіни фісташкового кольору у вітальні та інших кімнатах? Ознайомтеся з порадами.

Детальніше